3 причини графичните романи да са полезни за младите читатели

Един от авторите в блога за родители на издателство Scholastic, Ейми Маскот*, споделя своя опит от общуването с други родители по повод четенето на комикси и графични романи и излага своите 3 причини да насърчаваме децата да ги четат.

Преди няколко дни, докато чакахме децата си да приключат училище проведох интересен разговор с приятелка:

Тя: Просто не мога да разкарам тези глупави… как им викаха? Книги като комикси? Графични романи? Не знам, но не мога да ги разкарам от стаята на децата.
Аз: Чакай. Какво имаш предвид?
Тя: Имам предвид, че са голям боклук! Защо децата ми трябва да прекарват време в гледане на картинки, когато трябва да четат?
Аз: Хм, за графичните романи ли говориш? Искаш да кажеш, че не искаш децата ти да ги четат?
Тя: Правилно. Точно така. Говоря за това, че си пълнят главите с глупости.
Аз: А децата ти четат ли други книги? Четат ли за удоволствие?
Тя: НЕ! Това е проблемът. Те не искат да четат, а само да гледат такива комикс книги.
Аз: Всъщност тези книги също се броят. Децата ти четат, когато четат графични романи. Наистина. Повярвай ми. Oстави им книгите.
Тя: Ейми? Наистина? А мислех, че си педагог. Нали си? Имам предвид, трябва да се съгласиш, че тези деца си губят времето с тези графични романи.
Аз: Всъщност не. Те четат. Децата ти четат. Всички видове четене се броят – дори графичните романи. Имам предвид, освен ако нямаш проблем със съдържанието на книгата, трябва просто да не им пречиш, а да ги окуражаваш.

Поприказвахме си още малко, но докато излизах от училището с децата си, се зачудих още колко родители гледат на графичните романи по същия начин – като „губене на време“ и „неистинско четене“. Както казах на приятелката си, графичните романи се броят за четива!

Ето 3 причини да дадете на децата си да четат графични романи, особено ако те сами ги поискат:

1. Графичните романи са пълни с текст.
Наистина, има рисунки и илюстрации, понякога и снимки, но графичните романи имат текст, който читателите трябва да декодират, анализират и разберат.

2. Графичните романи са приятни.
Те помагат на неуверените или новоизпечените читатели. Илюстрациите поддържат умовете на читателите активни, комбинацията от текст и картинки напътства децата през истории, които иначе не биха разбрали напълно.

3. Графичните романи са богати.
Също като обикновените романи, графичните такива имат вълнуващ и сложен сюжет, персонажи и конфликти. Сюжетите имат обрати. Персонажите се развиват и са динамични. Конфликтите биват представени, развивани и разрешавани по същия начин като в други текстове. Единствената разлика е, че графичните романи имат картинки, които допълват развитието на историята.

Както и книгите в другите жанрове, графичните романи не са еднакви и всеки родител трябва да избере кои са най-подходящи за неговите деца. Научете интересни факти за историята на комикса от статията ни за кампанията „Читателска щафета 5“. За комикс традициите в България, можете да научите тук. Защо и как да използвате комиксите в класната стая, прочетете в статията.

Ето и няколко предложения за графични романи и комикси, които да разгледате със своя малък читател:

 

* Ейми Маскот е специалист по насърчаване на четенето и бивш гимназиален учител по английски език. Работи като литературен консултант и подпомага училища в изработването на програмите им за грамотност и обучението на учители.

 Превод: Найден Върбанов