3 книги, посветени на грижата за планетата

В Деня на Земята обръщаме поглед към книгите, които запознават децата с изчерпването на ресурсите на планетата, растящото замърсяване и набиращата скорост екологична катастрофа.

Бъдещето на нашия общ дом не изглежда никак оптимистично, но все още не е необратимо късно да преосмислим приоритетите си и да се погрижим за Земята, за дивата природа, а в крайна сметка и за себе си.

Къде отива боклукът?

Илюстрованото издание „Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ (изд. „Ракета“) на британската природозащитничка и ветеринар Джес Френч първоначално въвежда читателите в проблема с отпадъците и представя различните видове замърсяване – на водата, на почвата, на въздуха, както и шумовото и светлинно замърсявания.

Следват разтвори, посветени на озоновата дупка, обезлесяването и унищожаването на животински видове.

Не е пропуснат и боклукът, който обикаля в орбита около Земята.

Разбира се, централно място в книгата заемат боклуците с акцент върху „вечната“ пластмаса.

Представени са и решения като пасивните и еко къщи, рециклирането, намаляването на отпадъците, използването на възобновяема енергия и др. Джес Френч дава и няколко природосъобразни идеи за ежедневието на децата. Например да организират ден за събиране на отпадъци или да потърсят алтернативи на пластмасата, която използват в дома си.

Както казва авторката във въведението към книгата:

„Добрата новина е, че за  голяма част от проблемите ни с боклука има простички решения, а силата да внесем положителна промяна, е в наши ръце.“

Информацията е изложена в комбинация от кратки рубрики и допълнителни карета в стегнат стил и конкретни факти. Илюстрациите са съчетани с изобилие от снимки и множество допълнителни детайли в раздвижен дизайн на разтворите.

В края на книгата има полезен списък на организации и сдружения, които работят за опазване на околната среда (включително и български), с които можете да се свържете и да се включите още по-активно в опазването на природата.

Вярваме, че красивото и полезно издание ще вдъхнови и подпомогне отглеждането на ново поколение природозащитници. Бъдещето на планетата и на човечеството са в техни ръце и бихме искали те да са добре информирани, страстни защитници на околната среда.

Илюстрациите и дизайна на книгата са дело на Сяо Лин, Рейчъл Хънт и Бетина Стовне, а преводът на български е на Габриела Кожухарова. Изданието е с твърди корици и е подходящо за деца от 7 години нагоре. Издадено е с подкрепата на „Еко партнърс България“ и „Кауфланд България“.

Да спасим Земята

„Да спасим Земята“ (изд. „ПАН“) на Мария Манеру е издание, предназначено за по-малките читатели. Подходящо е за първоначално запознаване на децата с екологичните въпроси.

Информацията в него е съвсем кратка и дава основна представа за различните видове замърсяване, отпадъци, видовете възобновяеми източници на енергия.

Отделни разтвори са посветени на кораловите рифове, топенето на ледовете, замърсяването на моретата и океаните и изсичането на горите.

С ангажиращи за децата примери е показано разрушителното въздействие на човека върху природата.

На всеки разтвор са разположени и еко съвети към децата как да променят навиците и поведението си в защита  на Земята. Част от тях ни допаднаха и считаме за изпълними и в нашето ежедневие, например:

  • използвайте по-малко колата си и повече велосипед, ролери или обществен транспорт
  • пестете вода и електричество
  • включете се в почистване на плажовете
  • дайте втори живот на упоребяваните вещи – това намалява боклука и развива въображението
  • дарявайте старите си книги и дрехи вместо да ги изхвърляте

Други обаче ни звучат малко нереалистично за родните условия (напр. „Убедете родителите си да поставят мини вятърна турбина на покрива на дома ви“). Все пак книгата е за широка аудитория и може би такива идеи ще намерят приложение във вашия дом.

Изданието е с твърди корици и е подходящо за деца между 5 и 8 години. Преводът на български е на Корнелия Лозанова.

Къде ли да изхвърля това?

Мая Бочева–Уики разработва книги с игрови елементи, чрез които децата могат да упражняват уменията си в различни области. Освен буквите, смятането, познаването на часовника и полезните храни, тя се опитва да предаде на читателите си послания, свързани с опазването на околната среда.

След „Защо медът е толкова сладък?“, посветена на пчелите и тяхната важна роля, Мая се заема да представи пред децата темата за рециклирането. „Къде ли да изхвърля това?“ (изд. „Tat Creative“) е втора книга от поредица, свързана с екологията. В нея авторката и илюстраторка е скрила редица игри, които превръщат четенето в учене на интересни факти и развиват техните умения.

Главните герои търсят причината за появата на киселинен дъжд. Той гони пчелите и застрашава градината на феята Цветка. Героите летят по всички посоки на света, откриват причината в къщата на вещицата Шонка и търсят решение за развалянето на тройна боклучена магия.

На всеки разтвор Мая Бочева предлага различна тема, по която децата да играят и учат. Посоките, земеделието, засаждането на растения, различните часови зони, разделно събиране и дори готварска рецепта – всяка от темите е обвързана с една или няколко различни игри. Децата могат да смятат, да се връщат назад в книгата и да изучават зашифровани в илюстрациите кодове или да прескачат в уебсайта на Tat Creative за други занимания с помощта на QR-кодове.

Книгата има задачи и за по-малките деца, но реално е най-полезна за читатели над 8 години (часовите зони, дробите и сложните изчисления не предполагат по-малките да могат да усвоят такъв материал). Полезно за любителите на земеделието е комбинирането на видовете, които растения, които си „помагат“ взаимно – например засаждането на тиква, боб и царевица на едно място.

Изданието обръща внимание на разделното изхвърляне на боклука, като акцент е поставен върху трите цвята контейнери на Екобулпак. Това може да внесе лек смут у децата, живеещи в райони, обслужвани от други компании за разделно събиране. Затова ролята на родителите е да пояснят, че все пак трите цвята контейнери са утвърдени в много страни по света.

И трите заглавия са номинирани в категория „Нещотърсачи“ в Награда „Бисерче вълшебно“ 2021