1692 деца получиха книга срещу 11 тона предадена хартия

На 14 септември 2014 г. пред книжен център „Гринуич“ на столичния бул. „Витоша“ 37, въпреки дъжда и лошото време, 1692 деца се включиха в инициативата „Стара хартия за нова книга“ като събраха 11 тона хартия за рециклиране и така спасиха 143 дървета от изсичане. 1692 бяха и раздадените детски книги в замяна на предадената хартия.

Детският празник „Стара хартия за нова книга“ се проведе за втора поредна година, а  целта му бе да покаже на децата как да пазят природата, защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса им към книгите и четенето.

През целия ден младите читатели-еколози се забавляваха с музика, танци и игри пред книжен център „Гринуич“. В програмата бяха включени куклен театър на еко тематика, магическото шоу на Мистър Джими, еко работилница за бижута и сувенири от отпадъчни материали, както и концерти на детските вокални групи „Мики Маус“ и „Врабчета“. През целия ден децата имаха възможност да гледат 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят на играта „Стани Екогерой!“ в уникалния 3D Екобус на ЕКОПАК България.

За втора поредна година „Забавното лятно четене“ обяви резултатите от кампанията на сцената на „Стара хартия за нова книга“.

Инициатори на събитието са ЕКОПАК България, книжен център „Гринуич“ и Столична община. Партньори са издателство „Ентусиаст“, „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“. Книги и награди за децата бяха предоставени от „Бард“, „Хермес“ и „Албо Груп“. Официален медиен партньор е БНТ. „Стара хартия за нова книга“ се проведе под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и с официалното присъствие на Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“.