144 са номинираните книги за Наградата „Бисерче вълшебно“ 2021

144 са книгите, номинирани в деветото издание на Национална награда “Бисерче вълшебно”. Децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да изберат сред тях своите любими художествени и нехудожествени заглавия.

Рекорден е и броят на книгите от български автори – цели 54, сравнено с 45 през 2020 година.

Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата.

Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги”, деветото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Списъкът с номинирани заглавия в Наградата „Бисерче вълшебно“ 2021 вече е достъпен на сайта www.biserche.com.

52 български издателства и самопубликуващи се автори излъчиха своите най-добри проекти за 2020 г. – общо 144 книги. Деветото издание ще протече в 2 етапа:

  • предварителен – обявяване на номинациите и предоставяне на повече време за четене от страна на децата от 5 до 16 години.
  • гласуване – в периода от 11 май до 22 септември 2021 г.
„С всяка изминала година отчитаме, че времето за четене е твърде малко. През 2021 г. променяме начина за провеждане на наградата, за да дадем възможност на децата да се насладят на книгите и да направят още по-информиран и аргументиран избор.“, споделя Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене „Бисерче вълшебно“ е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Те могат да избират между книгите, публикувани в предходната календарна година, които издателите сами номинират.

Книгите са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени.

Увеличеният брой книги е знак, че въпреки предизвикателствата на 2020 г. издателите на книги за деца успяват да се справят с трудностите.

Не е изненада, че сред номинациите има 2 заглавия за вируси и 3 за рециклиране и опазване на околната среда. Три комикса също ще участват в кампанията, както и 4 книги, които разказват за велики личности.

С по 2 номинации са българските автори Зорница Христова, Евгения Войнова, Сотир Гелев и Мая Атанасова, както и британската писателка Джулия Доналдсън. С повече от един превод са включени и преводачите Виктория Илиева (4), Анжелина Пенчева (2) и Ева Кънева (2).

През 2021 г. ще продължи и развитието на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Тя обхваща близо 80 клуба в различни населени места, а основната им цел е участниците да развиват логическото, критичното, творческото и аналитичното си мислене, както и уменията си за решаване на проблеми.

Повече за Награда „Бисерче вълшебно“ и съпътстващите инициативи можете да откриете в уебсайта www.biserche.com.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2021 г.

Сред партньорите са сайтът Аз чета, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“ и Асоциация „Българска книга“.