13+/- страховити заглавия, с които да отбележите Хелоуин

Сигурни сме, че повечето от вас ще се маскират довечера за Хелоуин и ще бродят по улиците. Знаем, че с още десетки вещици, призраци, скелети и какви ли не страшни същества ще се опитате да изплашите колкото може повече хора и да съберете тонове лакомства…

За онези от вас, които изберат да празнуват в домашна обстановка, сме подготвили 13+/- страховити заглавия, с които да отбележите празника подобаващо.

Призрачета от 3 до 7 години

Вещиците са хелоуинска класика, затова приключението на вещицата и нейните спътници в „Патилата на метлата“ е задължително четиво. Няма как да пропуснем и страховито чудовище като Грузулак-а и неговото дете, родени от въображението на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър. И трите истории можете да чуете като аудио записи в YouTube.

Вещица, пък и какви ли не други страшни и зловредни същества като таласъми, мамници и юдинки, среща и смелото краставо жабче от трилогията на Юлия Спиридонова-Юлка. Макар и стъпили на българските народни вярвания, „Къде си, слънце“ (и останалите две книги) са идеални за създаване на хелоуинска атмосфера, което само доказва, че чрез „чужд“ празник можем да привлечем вниманието към българските фолклорни образи.

Роалд Дал е безспорният майстор на страшни и безцеремонни истории за деца. „Огромният крокодил“ е чудесен пример за това. Алчният, зъл и изобретателен крокодил е твърдо решен да хапне дечица за обяд. Ще има ли кой да го спре?

Призрачета от 8 до 11 години

Ако сте ходили на някой от кукерските фестивали, знаете колко страшни и впечатляващи могат да бъдат те. Интересна интерпретация за появата на кукерите може да прочетете в „Легенда за първия кукер“ на студио „Змей“ и издателство „Егмонт“.

Още по-хубавото е, че можете да комбинирате четенето с гледане на трейлъра на анимационния филм, по който работят от студиото.  

„Страната на сънищата“ е една от най-хубавите и увлекателни български фентъзи поредици за деца („Любими попътечо“„Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“). 31 октомври е идеалният ден да се отправите на опасно приключение с Иво, за да спасите Страната на сънищата, където властва Сянката и бродят какви ли не кошмари (не липсват и дракони!). 

Кой друг, ако не Роалд Дал, може да насели цяла детска книга с безмилостни вещици, да ги събере на годишното им събрание и да захвърли нищо неподозиращо момче в острите им нокти? „Вещиците“ е задължително четиво не само по това време на годината, най-малкото за да научите как да разпознаете истинските вещици, когато си срещнете на улицата.

Ако още се колебаете как да се маскирате за празника, разгърнете „Приказки страшни за деца безстрашни“. В книгата са събрани някои от най-любимите класически детски приказки, в които ще срещнете вещици, чудовища, вампири и други герои, достойни да послужат за хелоуински костюм. 

Прашна викторианска къща, странно шумолене в стените, тайна стая и потайни същества (духове, джуджета, гномове, тролове, браунита, богърти, гоблини) са ви приготвили Холи Блек и Тони ди Терлизи (илюстратор) в поредицата „Хрониките на Спайдъруик“. Изглежда, че са използвали всички съставки за класическа история за духове.

Детска хорър история, вдъхновена от класическото произведение на Мери Шели „Франкенщайн“?Симпатичната поредица за сглобеното от различни части създанийце Кърпена глава е точно това. Ако имате смелост да разгърнете книгите на Гай Бас и да погледнете чудовищните създания (нарисувани майсторски от Пит Уилямсън), които лудият професор Еразъм Еразмус създава в замъка „Гротеск“, ви обещаваме да се забавлявате от сърце.

Призраци на 12+ години

Трудно ни е да се сетим за по-„хелоуински“ литературен персонаж от скелета детектив с убийствено чувство за хумор Скълдъгъри плезънт. Поредицата съдържа 9 книги, всички те издадени и на български, а ние ви гарантираме, че напрежението нито за миг не отслабва, докато Скълдъгъри и Валкирия се опитват да спасят света. Няколко пъти.

Ако ще говорим за страховити книги, няма как да пропуснем “Goosebumps” на Р. Л. Стайн. Изключително популярната хорър поредица за деца комбинира увлекателен сюжет, загадка, приключение, страховити ситуации и динамично действие. Всичко това разказано достъпно, непретенциозно и увлекателно. Какво повече може да иска човек в нощта на Хелоуин?

В списък със страховити книги е невъзможно да отсъства Нийл Геймън. „Коралайн“ е една от най-любимите ни негови книги, която винаги успява да ни разтърси.

Геймън майстори с думи мрачна атмосфера, която постепенно те завладява, държи те в напрежение и те изпълва с дълбоко безпокойство. Благодарение на него отдавна гледаме на копчетата с особено подозрение.

В предложенията ни няма как да не присъства глобищна история, а каква по-подходяща от „Книга за гробището“ на гореспоменатия Геймън. 8-те истории с въздействаща готическа атмосфера и главен герой сиракът Никой Оуенс, който живее в изоставено гробище, те кара да преосмислиш клишираните си представи за нормално, добро, страшно и опасно. Ако мислите, че мъртвите гробищни обитатели са най-страшните създания, с които Ник се среща, помислете пак.

Завършваме списъка си с респектиращата фентъзи трилогия с фолклорни елементи „Приказки от Горната земя“ на Весела Фламбурари („Мина, магиите и бялата стъкленица“, „Мина и магията за предсказание“ и „Мина и тайната на магиите“). Черният господар Сомор Ратус ди Пурпура Ланата (Нищото) е решен да унищожи всичко добро в света на Горната земя. Той разчита на помощта на зловещите черчовеци, а малката бояра Мина и компания доста ще се измъчат в опитите си да му се противопоставят.