11 идеи за книжни подаръци

В последния месец от годината въпросът с избора на подаръци за децата за предстоящите празници отново става актуален. Хубавата книга е класическо решение, а ние ви предлагаме да комбинирате книгите с още нещо, което ще остави незабравими спомени у децата ви.

Ето и първите ни 11 предложения:

  • Много от децата обичат да се включват в майсторенето на вкусотии в кухнята. Вече има и готварски книги за малки кулинари като „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“ на Роалд Дал (изд. „Ентусиаст“), „Малка сладка“ на Кристина Тужарова (изд. „Рибка“) или някоя книжка от поредицата „Да готвим с приказните герои“ на изд. „Софтпрес“. Избраната книга според вкусовете и бюджета ви можете да комбинирате с готварска престилка и комплект формички за коледни сладки. После се въоръжете с търпение и се насладете на кулинарните подвизи на децата.

  • Някои малчугани предпочитат да творят не с тесто, а с моливи и боички. Вдъхновете ги с великолепната книга на Зорница Христова и Кирил Златков „Когато искам да мълча“ + скицник и моливи/пастели/боички, за да нарисуват свои мечета.„Ангелите пазители“ (и двете на изд. „Точица“) на Ясен Григоров е много подходяща за настъпващите коледни празници. Нея също можете да комбинирате с красив скицник и пособия за рисуване, за да могат децата да нарисуват своя ангел пазител или пък с картон, лепило и предложение да изработят ангели за подаръци на роднини и приятели.

  • Децата със страст към пътешествията  и изследване на непознатите кътчета от нашата планета ще бъдат очаровани от драматичната история за пътуването на Ърнест Шакълтън и неговият екипаж до студената и негостоприемна Антарктида в „Пътешествието на Шакълтън“ (изд. „Рибка“), особено ако решите да я допълните с някоя енциклопедия за земята или изследователски атлас.

 

  • „Линдберг. Приключенията на мишлето летец“ (изд. Ентусиаст“) е подходящ подарък за малките любители на авиацията и смелите полети на пионерите във въздуха. Всяко голямо приключение започва с малка стъпка, затова можете да допълните подаръка за бъдещите самолетни инженери или летци с комплектите „100 самолета от хартия“ и „Самолети от хартия“ (изд. „ФЮТ“).

  • Няколко дни преди Коледа излиза седми епизод на „Междузвездни войни“. Феновете могат да си устроят истинско пиршество със свързаните със сагата книги – оригиналните преразкази на 3 от сериите („Принцесата, разбойникът и фермерското момче“, „И какво? Ще ставаш джедай?“ и „Внимавай със силата на Тъмната страна“), както и допълнителните истории в „Подвижна мишена“, „Бягството на разбойника“ и „Оръжието на джедая“ (всички на изд. „Егмонт“). По-малките читатели могат да се забавляват със „Странният случай с оригами Йода“ (изд. „Дуо дизайн“) или междузвездните занимателни книжки с плакати, лепенки и игри на изд. Егмонт. Не е нужно да ви казваме, че перфектното допълнение към книгите е билет за филма. Удоволствието ще е пълно, ако прибавите и диск с музиката на композитора Джон Уилямс, комуто дължим и музиката на „Междузвездни войни“.

  • 5-те тома с „Андерсенови приказки“ на издателство „Захарий Стоянов“ са с илюстрации на обичания художник-илюстратор Любен Зидаров. Вероятно децата ви няма да са особено запознати с неговото над 40-годишно творчество, затова не пропускайте да организирате и посещение на изложбата с нови негови илюстрации „Островът на съкровищата“ – половин век по-късно“ в Софийска градска художествена галерия. Изложбата се открива на 8 декември и продължава до 14 февруари 2016 година.

И тъй като имаме още много идеи за книжни подаръци, очаквайте скоро новите ни 11 предложения!