100 любопитни неща. Човешкото тяло

„100 любопитни неща. Човешкото тяло“ е първата книга от новата научнопопулярна поредица на издателство „Фют“, която ще ви покаже редица любопитни факти за различни области на живота.

Енциклопедията разказва за човешкото тяло и на повече от сто страници представя 100 факта, които са важни, интересни и впечатляващи. Начинът, по който е написана, илюстрациите и отношението към читателя я правят специално четиво.

Думите тук разпалват любопитството и показват отговорно отношение към темата. В статиите няма да намерите лековати и безгрижно поднесени факти. Фактите се разглеждат с необходимата доза сериозност, която показва смисъла на знанието.

В енциклопедията намерих най-ясното и добре конструирано представяне на ДНК. Обяснено е какво и как причинява болестта рак.

Ясно е изведена вредата от приемането на антибиотици „за всеки случай“, а и как работят ваксините.

Много моменти от нашето всекидневие, които имат отношение към медицината, са научно обосновани.

  • Как бебетата дишат в корема на мама и защо проплакват в момента на раждането?
  • Защо докторите слушат гърдите ви и какво точно очакват да чуят?
  • Ще научите дали е възможно действително да се разболеете от настинка.

Разбира се, има и много забавни факти. Може би не знаете, че докато говорите, почиствате ушите си. Или че има хора, които чуват картините в звуци. Дори има вероятност телата ни да са илюзия, а мозъкът ни да е свързан с компютър! За съжаление, няма как да проверим това.


Илюстрациите са другото важно нещо в „100 любопитни неща. Човешкото тяло“. Те са прекрасен преход между детската илюстрация и научната нагледност. Съвсем ненатрапчиво и плавно художниците демонстрират пред децата схемите, условните знаци, подробните и детайлни разрези, процентни съотношения. Симпатичните сини същества присъстват навсякъде и поставят акценти на необходимите места.

„100 любопитни неща. Човешкото тяло“ е страхотна детска енциклопедия, която поставя основите на научното мислене за човешкото тяло. Тя е отличен избор за лятно четиво за ученици след трети клас. В училище вече са минали най-важните органи и техните функции. Тук могат да намерят допълнителна и интересна информация. Всяка статия е в обем, които не би натоварил децата, но показва сериозността на темата, без да се опростява излишно езикът. Този тип четива са удачни, за да подготвите децата си за уроците по природни науки по-нататък, когато езикът става по-академичен и обемът на уроците не е за подценяване.

Факт №45 разказва за важността на прегръдката. Дори възрастните могат да разсъждават дълго как нещо толкова елементарно всъщност е жизнено необходимо: за изоставените бебета; за хората, които страдат от заболявания на психиката; за малките братчета и сестричета, които са много ядосани понякога.

Факт №59 поставя акцент върху болката. Тя е тревожен знак и ако продължава повече от нормалното, задължително трябва да се обърнете към специалист. Не е геройство да мълчиш и да стискаш зъби. Необходимо е децата да бъдат отговорни към телата си.

Факт №91 разказва за модерните технологии в медицината. Напоследък се наблюдава отричане на достиженията на учените, което може до доведе до сериозни последици. Науката е в основата на днешното дълголетие и елиминирането на много смъртоносни болести. Благодарение на нейните достижения хората могат да оцелеят, ако жизнено важен орган бъде наранен или загубят някой от крайниците си.

Научният начин на мислене и критично отношение към написаното са предпоставка за критично отношение към информацията въобще. Това ще става все по-важно в бъдеще. Затова енциклопедията „100 любопитни неща. Човешкото тяло“ (изд. „Фют“) би била великолепно помагало за часовете в училище. Тя по никой начин не противоречи на учебния материал, а го допълва и обогатява. Достъпната цена е допълнителен плюс.

 

Книгата ще откриете в Ozonе.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.