10 сирачета от съвременните детски книги

Елиза Пуричели Гуера, автор на „Приключенията на Минерва Минт“, поставя началото на своята поредица по интересен начин: главната героиня Минерва е намерена в пътна чанта, забравена на гара Виктория в Лондон. Макар и да не е ясно каква е съдбата на родителите й, Минерва съвсем спокойно може да спадне в категорията на сирачетата, отглеждани от мили дами като г-жа Флопс.
Мотивът за детето – сираче е силно застъпен в детската литература и затова се опитахме да съберем някои от най-любопитните персонажи от модерните книги, които трябва да се оправят в живота без родителска подкрепа:
Хари Потър (поредица „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг)  до 11-ия си рожден ден живее при ужасните си роднини семейство Дърсли. Тогава Хари разбира, че притежава магьоснически способности и заминава да учи в училището за вълшебства „Хогуортс”. Доста е притеснително изведнъж да разбереш, че родителите ти са били знаменити магьосници, загинали от ръката на най-големия злодей, лорд Волдемор, а ти си оцелял. Не стига това, ами и всички очакват от теб да влезеш в ролята на спасителя и да се противопоставиш на този-чието-име-не-изричаме. Хубавото е, че Хари има чудесен характер и превъзходни приятели, които му помагат.

Момо („Момо” от Михаел Енде) се появява един ден в стария амфитеатър в градските покрайнини. Тя няма родители, облечена е с възголемичко мъжко сако и е изключително самостоятелна и независима. Момо е изключително търпелив, внимателен и ненатрапчив слушател. Накратко, притежава дарбата да изслушва хората и да изкарва наяве най-дълбоките им мисли. Когато сивите господа – времекрадци се появяват в града и започват да крадат времето на хората, единствено необикновеното сираче се оказва имунизирано срещу предложенията им и заедно с майстор Секундус Минутус Хора трябва да върне на хората откраднатото време.

Анн Шърли („Анн от фермата Грийн Гейбълс” от Луси Монгомъри) е мършава, с луничаво личице и огненочервена коса, грозна рокличка и огромно въображение. Анн притежава жизненост, ум и упоритост, които донякъде компенсират мечтателността й. Момичето е осиновено погрешка от Матю и Марила Кътбърт. Докато се бори с уроците в училище и се стреми към Кралската академия, момичето неусетно израства, превръщайки се в умна, амбициозна и решителна млада госпожица.

Мартина („Белият жираф”, „Съдбата на слона“ от Лорън Сейнт Джон) е момиче, чийто животът се преобръща на 180 градуса навръх единадесетия й рожден ден. Къщата й изгаря, а в пожара загиват и родителите на момичето. Разтърсено от загубата си, детето открива, че има баба в Африка, която живее в резерват за диви животни. Бабата Грейс е определена за настойник на Мартина, но момичето не е сигурно, че старата непозната жена я иска в дома си. А новото училище, ужасния управител на резервата и хладното отношение на Грейс само усилват мъката на детето по родителите му. Единствената радост в живота на Мартина е Савубона – резерватът, носещ в себе си всички ухания, нюанси и удивителни залези на Африка. Историята на Мартина е чудесна история за приятелството. То може да бъде открито там, където най-малко го очакваш, и те кара да рискуваш дори живота си, за да спасиш любимите си същества. Най-голямата награда пък е да откриеш взаимната обич!

Лора Марлин (“Тайната на малкия залив”, “Отвличане в Карибите” и „Неочаквани разкрития” от Лорън Сейнт Джон) живее в сиропиталище, мечтае за приключения и ужасно много харесва криминалните истории в книгите. В щастлив за нея момент чичо й Калвин, за чието съществуване тя не подозира, се появява и я прибира да живее при него в малкото градче Сейнт Айвс. Лора и новият й приятел Тарик откриват, че уменията им да анализират обстановката и да търсят улики са в състояние да сложат и най-добрия шеф на охраната в малкия им джоб. Приятелството, което се заражда между децата, показва, че независимо от личните съдби и премеждията, на които сме се натъкнали в живота, винаги има място за приятелска усмивка и ванилово кексче!

Вайълет, Клаус и Съни, или сираците Бодлер, губят родителите и дома си при съмнителен пожар, след което започва нещастният им живот, изпълнен с лош късмет и злополучия. Бодлерчетата са страхотни деца: Вайълет е изобретателка, Клаус е начетен, а малката Съни е острозъба и решителна, затова е трудно да не им съчувстваш. Лемъни Сникет обаче е непоклатим и атмосферата в „Поредица от злополучия” е неизменно готическа, зловеща и безнадеждна. Все пак трябва да се каже, че от премеждията на децата Бодлер поне става ясно, че дори в най-тягостния момент можем да открием някаква поука.

Софи („ГДВ” от Роалд Дал) е осемгодишно сираче, което бива отвлечено от Големия Дружелюбен Великан. Той е ловец на сънища и творец на нови думи, с които Софи и читателите истински се забавляват. Останалите великани обаче са безмилостни човекоядци и смелото сираче и ГДВ подготвят зашеметяващ план за залавянето им, в който участва дори английската кралица. Тези от вас, които познават книгите на майстора Роалд Дал, могат да са сигурни, че накрая ще бъде раздадена справедливост.

Ейми и Дан Кахил („39 ключа”) остават сираци и макар баба им Грейс да ги обожава, те живеят с ужасната й сестра и поредица от гувернантки. Когато Грейс Кахил умира, децата разбират, че са част от могъща династия, към която принадлежат повечето известни личности от миналото досега. Завещанието на баба им ги изправя пред избора да вземат 1 милион долара от наследството или да се включат в надпреварата с останалите си роднини за намирането на 39-те ключа, които ще им донесат световно господство. В препускането между континенти, исторически загадки и капани, заложени от алчните им роднини, Дан и Ейми ще докажат, че е важно какво са възпитали в теб родителите ти, докато все още сте били заедно.

Аника („Казанската звезда” от Ева Ибътсън) е подхвърлено дете, което готвачката Ели и икономката Зигрид намират пред олтара на малка алпийска църква. Ели и Зигрид, които работят в къщата на трима ексцентрични професори, я осиновяват и момичето пораства добросърдечно, работливо, оправно, с кулинарен талант и верни приятели. Един ден на вратата застава изискана госпожа, която се представя за майка на Аника и я отвежда в семейния замък Шпитал. Аристократичният живот не е това, което момичето очаква, пък и съвсем не е по вкуса й. След много перипетии и не без помощта на всичките си приятели Аника ще разбере истината за произхода си и ще се убеди в предимствата на това да създаваш неща, а не да ги притежаваш.

Мая („Мая, кралицата на Голямата река” от Ева Ибътсън) е красива, сдържана малка госпожица, която живее в английски пансион. За нещастие, родителите й загиват нелепо, оставяйки зад гърба си огромно богатство и малкото тъжно момиченце. Мая е скромна, възпитана и с голямо въображение. Умее да открива красотата там, където другите не виждат нищо и копнее за приключения. Настойникът й я изпраща да живее при роднини в Манауш, Бразилия. Новото й семейство е отвратително и запознанството на Мая с Фин, син на английски естествоизпитател и местна индианка, й разкрива цял един нов свят. Скоро обаче Фин ще трябва да спасява живота си с бягство, а Мая трябва да реши дали да поеме с него напред към свободата и правото да бъде истински щастлива.

Децата – сираци в детската литература са много повече от десетте, които ви представихме по-горе. А вие за кои се сещате? Не е задължително вашите герои да са от съвременни книги. Оставете своите предложения за литературни сирачета като коментар под публикацията или ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.