10 съвета за родители как второкласникът да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации със съвети от сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст. Вече ви представихме съветите за родители на новородени, прохождащи, деца в предучилищна възраст, в детската градина и в първи клас, а сега е ред на съветите за родители на второкласници.

Малко преди началото на учебната година ви предлагаме някои съвети, с които да превърнете детето в уверен читател. Намирайте време да четете, пишете и разказвате заедно с него. Не забравяйте да похвалите опитите на малкия читател и писател!

Разказвайте семейни истории

Децата обичат да слушат истории за семейството. Разкажете им нещо забавно, което ви се е случило когато сте били млади.

Създайте комплект за писане

Напълнете кутия с материали за писане и рисуване. Давайте възможност на детето да пише, като например му поверите списъка за пазаруване или картичките за рождени дни.

Бъдете фен №1 на детето си

Насърчавайте детето да ви чете на глас написаното в училище. Слушайте с ентусиазъм.

Още веднъж, с повече чувство

Щом детето научи какво значи някоя непозната дума, накарайте го да прочете отново цялото изречение. Децата често отделят прекалено много внимание на значението на дадена дума и така изгубват смисъла на прочетеното изречение.

Поканете писател в час

Помолете писател да говори пред класа на детето ви за процеса на писане. Децата често си мислят, че не са достатъчни умни, щом не могат да напишат перфектна история от раз.

Създайте книга заедно

Сгънете листове хартия на две и ги свържете с телбод, за да направите книжка. Помолете детето да изписва изречения на всяка страница и да добавя свои собствени илюстрации.

Разказвайте истории в движение

Измисляйте си история като се редувате и всеки измисля по нещо, докато пътувате в колата или автобуса. Опитайте се да направите историята забавна или страшна.

Обръщайте внимание на връзките между думите

Обяснявайте как сродните думи се изписват по подобен начин и имат подобни значения. Покажете, че дума като „знание”, например, е свързана със „знам”.

Работете по списък

Предложете на детето да си създаде списък, с който да проверява написаното: „Започват ли всичките ми изречения с главна буква? Да/Не”.

Бързо, бързо

Напишете новите думи, които детето ви е научило, върху картончета и динамично се упражнявайте с тях. Това може да помогне на детето автоматично да разпознава и прочита думите, особено тези, които се използват по-често.

Превод: Ния Василева