10 съвета за родители как второкласникът да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации със съвети от сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст. Вече ви представихме съветите за родители на новородени, прохождащи, деца в предучилищна възраст, в детската градина и в първи клас, а сега е ред на съветите за родители на второкласници.

Разказвайте семейни истории

Децата обичат да слушат истории за семейството. Разкажете им нещо забавно, което ви се е случило, когато сте били млади.

Създайте комплект за писане

Напълнете кутия с материали за писане и рисуване. Давайте възможност на детето да пише, като му поверите, да речем, списъка за пазаруване или картичките за рождени дни.

Бъдете фен №1 на детето си

Насърчавайте детето да ви чете на глас написаното в училище. Слушайте с ентусиазъм.

Още веднъж, с повече чувство

Щом детето научи какво значи някоя непозната дума, накарайте го да прочете отново цялото изречение. Децата често отделят прекалено много внимание на значението на дадена дума и така изгубват смисъла на прочетения текст.

Поканете писател в час

Помолете писател да говори пред класа на детето ви за процеса на писане. Децата често несправедливо се укоряват, че не са достатъчни умни, щом не могат да напишат перфектна история от раз.

Създайте книга заедно

Сгънете листове хартия на две и ги свържете с телбод, за да направите книга. Помолете детето да изписва изречения на всяка страница и да добавя свои собствени илюстрации.

Разказвайте истории в движение

Докато пътувате в колата или градския транспорт, измисляйте история, като се редувате да давате предложения как ще продължи. Опитайте се да направите историята забавна или страшна.

Обръщайте внимание на връзките между думите

Обяснете, че сродните думи се изписват по сходен начин и имат сходни значения.

Работете по списък

Предложете на детето да си създаде списък, с който да проверява написаното: „Започват ли всичките ми изречения с главна буква? Да/Не”.

Бързо, бързо

Напишете новите думи, които детето ви е научило, върху картончета, и се упражнявайте с тях. Това може да помогне на детето автоматично да разпознава и прочита думите, особено тези, които се използват по-често.

Превод: Ния Василева