10 незабравими ястия от детските книги

Книгите, които се запечатват завинаги в паметта ни, са прочетените в детството. Дори години по-късно можем да си спомним сцена, изречение или дори илюстрация от романите, които сме чели като дете. Храната е основен елемент от всяка детска книга: от големите пиршества като първото ядене на Хари в Хогуортс до гнусни блюда като описаните в „Семейство Тъпашки“ от Роалд Дал. След като попаднахме на класация на Paste Magazine за незабравимите ястия от детските книги, решихме да я адаптираме и допълним според нашия кулинарен и литературен вкус.

1. Сладките лакомства на Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“

Книгите на Роалд Дал са безкраен извор на забележителни ястия, от печално известната шоколадова торта в „Матилда“ до пъпкавиците в „ГДВ“. Голяма част от тях можете да си приготвите у дома като следвате рецептите на самия Дал, включени в „Изключително гнусни рецепти и други удоволствия“, включително гореспоменатата торта.

Що се отнася до количеството обаче, описанията на храна в „Чарли и шоколадовата фабрика“ са буквално на всяка страница. Вечни смукалки, кръговидни квадратни бонбони, дъвки от три блюда, карамели за коса и шоколадовите блокчета Уонка са само някои от лакомствата в тази книга. Всяко от тях е свързано със запомняща се сцена – било то как Вайълет става виолетова или как Чарли отваря шоколада с печелившия билет. Те също така служат да подчертаят странния гений на Уили Уонка – защото кой друг в крайна сметка би могъл да измисли карамел за коса? Днес разбира се някои от сладките неща от книгата вече съществуват, включително вечните смукалки и шоколадчетата Уонка.

2. Сладките неща в поредицата за Хари Потър

Поредицата за Хари Потър продължава темата за сладките вкусотии. Пиршествата в Хогуортс са запомнящи се, както и напитките бирен шейк и огнено уиски, но това което истински впечатлява са сладките неща, особено Шоколадовите Жаби, Всякакво вкусовите бобчета на Бърти Бот и тиквените пайове. Храната е начин магьосническия свят да се разграничи от света на мъгълите – дори сладкишите са различни. И също както в „Чарли и шоколадовата фабрика“, сладките неща постепенно стават реалност, така че сега вече може да колекционираш карти от Шоколадови Жаби също като Хари.

3. Локумът в „Лъвът, вещицата и дрешникът“

Много деца са се чудили колко трябва да е вкусен локума, за да накара Едмънд Певънзи да предаде брата и сестрите си. Локумът, обикновено пълнен с фурми или ядки и поръсен с пудра захар, придобива изключителна популярност във Великобритания след излизането на киноадаптацията по книгата на К.С. Луис. Той си остава един от най-важните моменти в книгата като катализатор на предателството на Едмънд.

4. Курабийките „pepparkakor“ в „Пипи дългото чорапче“

В “Пипи Дългото чорапче“ има много поразителни моменти, свързани с храна. Но един от най-запомнящите се е, когато Пипи пече pepperkakor – вид шведски курабийки. Огромната партида от 500 курабийки, също както и почти цялата останала книга, е сбъднатата детска мечта: да имаш колкото си сладкиши искаш без някой да те спира да разточваш тестото на пода, както го прави Пипи. Курабийките pepperkakor си остават типичен шведски специалитет и ако не ви се разточва тесто по пода, може да си ги купите от IKEA.

5. Чиния с „Яйца зелени и колбас“

Макар че зелените яйца с колбас така и не са придобили популярност в истинския живот (с изключение на няколко новаторски рецепти онлайн), безспорно най-известната бърканица на Доктор Сюс е запечатана в съзнанието на деца и възрастни по целия свят. „Зелени яйца и колбас“ в популярната култура сега означава неща, които не желаем да опитаме. Това е и една от най-прочутите детски книги на Доктор Сюс.

6. Малиновият ликьор в „Анн от зелените покриви“

Малиновият ликьор се прави от малини, захар и лимон. Не съдържа вино. Това е урок, който Анн научава по трудния начин, когато обърква касисовото вино с малиновия ликьор и се напива с червената напитка. Както казва приятелката на Анн: „Не знаех, че малиновият ликьор е толкова вкусен.“ Хм, ние също, Анн! Почитателите на книгите за Анн считат тази сцена за една от най-незабравимите и интернет изобилства с рецепти за малинов ликьор, вдъхновени от Зелените покриви.

7. Кървавицата в „Емил от Льонеберя“

„Емил от Льонеберя“ изобилства от описания на храна и пищни угощения – всяко дете е преглъщало с копнеж, четейки щедрото изброяване на най-различни лакомства. Но един от най-запомнящите се моменти е случаят, при който от прекомерна любезност Емил преобръща огромна (наистина кървава) купа с кървавица върху главата на нищо неподозиращия си баща. Познавам известно количество вече достолепни възрастни, които за първи път са поискали да опитат кървавица благодарение на Емил.

8. Палачинковата торта от поредицата за Петсън и Финдъс

Котаракът Финдъс обича да има рожден ден толкова много, че го празнува три пъти в годината. Тогава получава подаръци, става център на вниманието, но най-вече добрият старец Петсън му приготвя любимата палачинкова торта. И тъй като все пак говорим за палавия прелюбопитен Финдъс, приготвянето на празничното ястие няма как да мине без множество забавни перипетии. Самата торта явно е доста вкусна, щом е включена в специална готварска книга с рецепти от менюто на Петсън и Финдъс, отново илюстрирана от Свен Нордквист.

9. Новогодишен млин от „Патиланско царство“
В навечерието на Нова Година Баба Цоцолана запретва ръкави и приготвя празничен млин с късмети от дрянови клончета. При наричането на късметите патиланците се въодушевяват, защото Баба Цоцолана отрежда гората в Пейков дол на този, който кихне на софрата по време на празничната история. Патиланската дружина отдавна мечтае за такъв терен за волни игри и „патиланско царство“, затова решава да се подсигури. Следва сериозна буря от кихавици, но всичко завършва благополучно с унищожаването на млина Smile

10. Енерганите в „Рицарят на бялата дама“

Поколението на 70-те и 80-те си спомня едноименния филм, но за първи път прочетохме за енерганите в книгата на Хаим Оливер. Валери и приятелите му „абдулабайци“ (група шахматисти) търсят начини да се поохранят и заякнат, защото ще трябва да се състезават по свободна борба с мощните „дан коловци“ – бандата на Тото. Затова издирват съкровището на Цар Михаил, но вместо него попадат на пещера, пълна с първокласен балкански кашкавал, превъзходни луканки, овче сирене, халва и мед. Абдулабайци щастливо заключават, че са открили обоза на цар Михаил. И тъй като храната изглежда да е с непроменено качество от няколкостотингодишния си престой в пещерата, започват смело да похапват от енерганите… и да заякват. Няма дете от това време, което да не си е мечтало да има подобна хранително-изкусителна пещера само на свое разположение.

А кои са вашите най-ярки кулинарни спомени от детските книги?

Преведе и адаптира: Яна Кръстева