Десетте най-обичани книги са…

 

От началото на декември 2011 до средата на февруари 2012 г. редакторите на списание „Parent & Child“ (Scholastic) представиха на вниманието на читателите си 100 от най-обичаните книги за деца. Разпределени по възраст, сред произведенията се срещат както класически творби, така и съвременни четива.

 

 

Кои са 10-те книги, избрани от читателите на Scholastic измежду 100-те най-обичани книги?

 

На 10. място се нарежда “The velveteen rabbit” на Марджъри Уилямс, предшествана от “Where the wild things are” на Морис Сендак.

 

 

 

 

 

На 8. място читателите класират “Goodnight, moon” на Маргарет Уайз Браун, а на 7. са поставили „Чарли и шоколадовата фарбика“ на Роалд Дал (тази сигурно сте я чели покрай „Читателска щафета 1“ Smile).

 

 

 

„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ на Луси Монтгомъри и “Hungry Mr. Bungry” на Лайънъл Оливър заемат съответно 6. и 5. място в класацията на читателите на американското издателство.

 

 

 

Пред тях, на 4. позиция, се нарежда една класика с 50-годишна история – “A wrinkle in time” на Маделин Л`Енгъл. За голямо мое съжаление, книгата досега не е издавана на български език, а е доста интересна, както между другото и цялата поредица, водеща началото си от “A wrinkle in time”.

 

 

 

В челната тройка се нареждат „Щедрото дърво“ на Шел Силвърстийн, която отскоро е и на българския пазар, „Игрите на глада“ на Сюзан Колинс – също много нашумяла книга и сред читателите у нас.

 

Кой заема първото място?

 

Поредицата за Хари Потър, естествено! Предполагам, че първото място не изненадва никого. И това е само една от класациите, в които книгите на Джоан Роулинг са сред любимите четива на младите. Кой ще победи в тях, ще ви държим в течение…