10 любими книги, за които сме писали през 2016 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно.

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва.

„Натисни точката“ от Ерве Тюле (изд. Funky Books)

Това вероятно е най-щурата книга на българския пазар, на която може да попаднете. В нея ще откриете… точки. Жълти, червени, сини. По една на разтвор или пък по много. Към точките са прикрепени и кратки инструкции като “натисни жълтата точка”, “потъркай леко точката отляво”, “разтърси книгата” и други, които по напълно неочакван начин карат детето да си взаимодейства с книгата.

Децата моментално схващат идеята на френския художник Тюле да се забавляват с помощта на точките, а за възрастните понякога е трудно да оценят гениалността на подобно четиво, защото то излиза извън рамките на познатото забавление.

Вал Стоева и Даниел играят с „Натисни точката“ / Снимка: личен архив, фотограф: Емануела Станоева, Emotion Studio

За нас „Натисни точката“ е доказателство, че детските книги нямат възрастови ограничения, единствено мисловни бариери, които можем да си наложим сами.

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл (изд. Funky Books)

“Много гладната гъсеница” е истинско явление в картинните книги за най-малките. Създадена още през 1969 г., тя печели сърцата на милиони деца по целия свят с простичките си, но истински значими послания за кръговрата на живота, както и с очарователните илюстрации.

В нея авторът е закодирал темите за голямо-малко, дните от седмицата, броене, вредна и полезна храна, къщите на различните същества, метаморфозата. Интересната техника за илюстрация, използвана от Карл, е близка до децата и им позволява те самите да се опитат да пресъздават по същия начин нещата от заобикалящия ги свят.

„Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг с илюстрации от Джим Кей (изд. Егмонт)

Поредицата за Хари Потър е истинско явление в съвременната детска литуратура. Майсторството на Джоан Роулинг да изгражда магьоснически вселени е изпратило на вълнуващо пътешествие милиони читатели по цял свят и вероятно ще помогне на още милиони да заобичат четенето.

През 2016 г. нейните герои заживяха не само между страниците на 7-те тома и от киноекраните. Благодарение на партньорство с изумителния британски художник Джим Кей, Хари Потър и приятелите му се появиха в нов облик – такъв, какъвто повечето читатели го виждат във въображението си.

Илюстрованото издание „Хари Потър и филосфският камък“ (изд. „Егмонт“) поразява както с красивите акварелни илюстрации и детайли, така и с по-големия си формат и оформлението с двуколонен текст (облекчение за по-неуверените читатели).

„Добросъците“ от Никола Райков (изд. „Книги-игри“)

„Добросъците“ е приказка-игра с главни герои фотьойльонката Фифита, прахоядът Смук-смук и електрушката Жужка. Тримата герои се заемат да разплетат загадката на липсващите фотьойльонски чаши, изчезналия прахоляк и светнатите лампи. По какви пътища ще минат, за да постигнат целта си и на какви чудатости ще се натъкнат, решава единствено читателят.

„Добросъците” е още една от успешните книги на Никола Райков, който се е заел да създава не просто фентъзи книги, а фентъзи книги-игри за деца от 4 до 9 г. – феномен, който май не се среща в друга страна по света. Приказката-игра продължава успешната традиция на “Голямото приключение на малкото таласъмче” и “Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”. Илюстратор на книгата е Мая Бочева-Уики.

„Чудо“ от Ар Джей Паласио (изд. Бард)

Тя помита съзнанието като влак, разбива всяка представа, изградена грижливо и пука балоните, в които всички ние живеем, предизвиквайки ни да станем по-мили и състрадателни, да се подготвим, ако утре срещнем някой като главния герой на улицата.

Огъст Пулман е роден с лицева аномалия и е приел, че хората се стряскат от вида му. Тръгването на училище за първи път (в пети клас) е истинско изпитание – за него, за семейството, за съучениците, за приятелите му.

„Чудо“ дава заявка за тъжна и тежка книга, но всъщност е позитивно четиво, което променя нагласите на младия читател. Ар Джей Паласио е избрала твърде ярък пример, с който да демонстрира колко е трудно за едно различно дете да се справи с реакциите на връстниците си, с предразсъдъците.

Представянето на еднакви ситуации от различна гледна точка поставят читателя в обувките на жертвата, насилника, наблюдателя и защитника. Така всеки може да избере своята роля и да стане по-толерантен към различните при следващата реална среща с тях.

„Мост към Терабития“ от Катрин Патерсън (изд. Пергамент прес)

Макар и публикувана в далечната 1977 г. историята на Патерсън има универсално звучене и лесно намира пътя към детските сърца. Кое дете не се чувствало като Джес Арънс младши когато си мисли, че животът му е крехък като глухарче – едно духване от коя да е посока и всичко се разхвърчава?

„Мост към Терабития” има много достойнства: с характерен лек и спокоен стил Катрин Патерсън превежда Джес по пътя, който трябва да извърви. Простичкият изказ и малкият обем не са препятствие за психологическата убедителност на всички образи, включително и второстепенните.

Романът носи на авторката си множество отличия, затова ни е малко тъжно, че мина почти незабелязано покрай българските читатели.

„Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер (изд. Жанет 45)

Историята започва през далечната 1951 г., когато 9-годишният Томас решава да пише книга, озаглавена “Книгата на всички неща”. Възможно ли е изобщо да се напише такава книга?

Ако се казваш Хюс Кайер, да. Стилът на Кайер е изчистен и елегантен, но поетичен и много мощен при внушаването на отговорите по въпроси като любовта, щастието, страха, добротата, смелостта. В сюжета почти няма да срещнете драматични обрати, а фактите за семейството на Томас са изложени без каквато и да е назидателност. Липсва лицемерие и заобикаляне на неудобни теми като домашното насилие и използването на религията за морално оправдание.

“Книгата на всички неща” е красива и нежна история, чието въздействие на български е подсилено от илюстрациите на Люба Халева. Интересен е фактът, че това е единственото илюстровано издание на книгата в световен мащаб.

„Матея“ от Евгения Войнова (изд. Давид)

Матея не чува, а вижда думите, изричани от хората. Родена без слух, малката дама приема липсата на въпросното сетиво като нещо естествено. За връстниците й в новия град обаче е по-лесно да се престорят, че я няма, за да не им се налага да се чудят как да общуват с тъй различното от тях дете.

В своята книга Евгения Войнова пише и рисува историята на глухото момиченце, което носи не един, а няколко таланта. Нежните илюстрации отварят нови врати, доразвиват трогателния сюжет и учат читателите, че никога не трябва да отхвърляме различните от нас, защото всъщност всички ние сме различни и това му е хубавото: да се допълваме и да се учим, да си помагаме и да споделяме.

„Аз“ от Филип Вехтер (изд. „Прозорче“)

Малка, квадратна, с твърди корици. „Аз“ на Филип Вехтер е всичко друго, но не и обикновена книжка. Тя е откровение, ръководство за употреба на живота, начин да опознаеш детето – до теб и вътре в теб.

Героят е мечок, който разказва как възприема себе си – с по едно кратичко изречение, с илюстрация, която говори без думи. Какъв съм аз? Какво умея? Констатациите на мечока приличат много на разсъжденията на всяко дете.

Книгата е философска разходка между детството и зрелостта, в която възрастните ще открият какво са загубили по пътя и какво трябва да изискват и ценят у малчуганите до тях.

„Снежната царица“ от Ханс Кристиан Андерсен с илюстрации на Владислав Ерко (изд. Лабиринт)

Добре познатата история продължава да вълнува съзнанието на малки и големи, защото е приказка за доброто и злото, за любовта и омразата, за приятелството и саможертвата. А защо да четете ново издание?

Може би ще се изненадате да научите, че познатите ни преводи на приказката са непълни и в тях напълно липсват религиозните елементи. В „Снежната царица“ ще откриете осъвременен превод, който ни доближава до оригиналния текст и съвременния словоред.

Илюстрациите към „Снежната царица“ на украинския илюстратор Владислав Ерко са толкова детайлни, нежни като снежни дантели и пълни с куп малки изненади, скрити в тях, че за всеки малък читател ще е истинско удоволствие да прекарва часове в изследване на рисунките.

Не пропускайте да проследите избора ни на книги от архивите за 2012, 2013 г., 2014 г. и 2015 г.

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.